top of page

De barrière van moeten sporten

Het is alweer enige tijd geleden dat ik het onderzoek van Asics over de bewegingskloof tussen mannen en vrouwen voorbij heb zien komen. Ik kan mijn vinger er niet op leggen waarom, maar het onderzoek blijft hardnekkig door mijn hoofd spoken. Wist je dat meer dan de helft van de vrouwen niet zoveel beweegt als dat ze eigenlijk zou willen?



Je leest het goed: ruim de helft van de vrouwen wereldwijd beweegt te weinig. Vooral in Europa mist een grote groep vrouwen de fysieke en mentale voordelen van lichaamsbeweging. Ook in Nederland blijkt dat 56% van de ondervraagde vrouwen meer zou willen bewegen, maar dit niet doet. Is dat omdat we proberen om alle ballen in de lucht te houden? Een carrière, een sociaal leven, huishoudelijke verplichtingen, wellicht een relatie en het zorgen voor kinderen en/of ouders. Is de druk om op alle vlakken succesvol te zijn zo hoog dat het ten koste gaat van onszelf? Misschien wel te hoog?


Volgens het Move Her Mind onderzoek van Asics (onderzoek uit 2023 - ik zei al dat het enige tijd geleden is) is tijdsdruk een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen een workout overslaan of zelfs helemaal stoppen met bewegen. Daarnaast worden een laag zelfvertrouwen, kosten, een intimiderende omgeving, of het gevoel niet sportief genoeg te zijn als redenen opgegeven.


Dit zijn redenen waar ik mijn omgeving en mezelf in herken. Onze agenda’s zitten bomvol en het leven is de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Bovendien ben je tijdens het sporten heel bewust met je lichaam bezig en dat kan mega kwetsbaar aanvoelen. Lichaam en zelfvertrouwen zijn twee woorden die niet vaak in dezelfde zin worden gebruikt. Het is dan ook niet gek dat onzekerheid een rol speelt. En hoewel dit veel bij vrouwen speelt, zie ik dat het ook mannen treft. Misschien in een andere mate of volgorde, maar ook voor mannen is sporten een uitdaging geworden.


"Maar.... het moet"

Volgens mij ligt er een barrière om te sporten doordat het idee van ‘moeten’ om de hoek is komen kijken. We leven namelijk in een maatschappij waarin je het gevoel krijgt dat je voortdurend iets moet doen. En wat je doet, moet je vervolgens meer gaan doen. Beter. En sneller. We worden overspoeld met hoge of onrealistische verwachtingen, ook als het gaat om sporten. We moeten sporten.


Ik steek mijn hand in eigen boezem, want ook ik post regelmatig over het belang van sport en beweging. Ik vind oprecht dat we zouden moeten sporten, omdat het op zoveel manieren goed voor je is. Fysiek én mentaal. Maar laten we het 'moeten sporten' wel met een realistische blik bekijken.


Sporten en bewegen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een nuanceverschil. Waar bewegen gericht is op algemene gezondheid en welzijn, richt sporten zich op prestatie en heeft het een hogere intensiteit. Bewegen omvat alle vormen van fysieke activiteit die je lichaam in beweging brengt: wandelen, traplopen, fietsen, en ja, zelfs tuinieren kan je als beweging zien. Het is eenvoudig in je dagelijkse routine toe te passen. Sporten daarentegen vraagt om regelmaat. Het is een vorm van bewegen met een specifiek doel en volgens vaste regels en technieken. Je moet het regelmatig doen om vooruitgang te boeken.


Het gaat niet om de knikkers, maar om het spel

Je bent pas gezond als je minimaal drie keer per week sport. Mocht je dit idee in je hoofd hebben, laat het bij deze dan direct los. Het is namelijk niet nodig om jezelf drie keer week naar de sportschool of teamtraining te slepen. Wat wel nodig is voor een goede gezondheid is dagelijks voldoende beweging. 


Dat betekent zo min mogelijk zitten en minimaal 30 minuten per dag matig intensief bewegen. Denk aan stevig doorlopen tijdens een wandeling, met de trap naar de zesde etage gaan, of tegen de wind in fietsen (zonder elektrische ondersteuning natuurlijk). Je hartslag en ademhaling gaan omhoog, maar je kunt nog wel praten.

Voordat je nu zielsgelukkig je sportschoenen aan de wilgen hangt: met dagelijks voldoende beweging zorg je voor een goede basisgezondheid (mits je ook goed eet, slaapt, geen stress ervaart, enzovoort enzovoort). Hoe meer je doet, hoe beter. En ja, dan komt ook sporten om de hoek kijken.


Het is begrijpelijk dat je het gevoel hebt dat je meerdere keren per week zou moeten sporten. De media en wetenschap zeggen het elke dag tegen ons, en volgens social media kun je alleen dan pas echt resultaat zien. Ik ga het niet ontkennen: Ja, twee of drie keer per week sporten heeft meer effect dan één keer maar tegelijkertijd zit er ook maar 24 uur in een dag. Plus dat één keer per week intensief sporten ook al aanzienlijke voordelen kan opleveren. Als je tijdens die ene sessie alles geeft en je spieren goed aanspreekt, boek je al gezondheidswinst en versterk je je lichaam. Eén goede training per week is dus zeker de moeite waard.


Je kunt jezelf opleggen om drie of zelfs vier keer per week te sporten, maar als dat in de praktijk niet in je agenda past, creëer je alleen maar onnodige druk. Je hebt het gevoel dat je tekortschiet als het niet lukt. Dat gevoel van falen moet je zien te voorkomen, want het kan ervoor zorgen dat je helemaal stopt met sporten. Realistisch plannen is daarom essentieel. Als één keer per week intensief sporten het maximum is dat je kunt doen, omarm dat dan en weet dat je goed bezig bent.


Verleg je focus

Het idee dat je 'moet' is overweldigend. En met de druk van een volle agenda en de vele verwachtingen om alles goed te doen, kan het zelf verlammend werken. Mijn advies? Verleg je focus en leg de nadruk op haalbaarheid en realisme. Ga op zoek naar de juiste balans voor jou. Begin met bewegen en één keer sporten en verhoog de frequentie op de momenten dat het kan. Vind het ritme wat past bij jouw leven. Dus wees mild voor jezelf, vier de kleine successen en onthoud: elke vorm van beweging is beter dan geen beweging. Je doet het goed!

Comments


bottom of page