top of page

Grip op aankomen begint in je hoofd

De weegschaal. Je kent ‘m vast wel; zo’n ding waar je op gaat staan en waar je hoge verwachtingen van hebt. Zeker als je hard aan het werk bent om grip op jouw gewicht te krijgen. Soms werkt'ie mee maar er zijn ook dagen waarop hij lang niet altijd laat zien wat je hoopt. Bizar hoeveel impact een simpel cijfertje kan hebben.


En probeer dan je inzet maar eens vol te houden. Waarom zou je ook? Blijkbaar kun je niet vertrouwen op je eigen waarneming, want de weegschaal zegt iets heel anders. Weg motivatie. Maar weet je wat het is? Die weegschaal is helemaal niet belangrijk. Grip op je gewicht heeft namelijk niks met cijfers te maken, het draait allemaal om gedrag. En daarom begint het onder controle krijgen van je gewicht niet op de weegschaal, in de supermarkt of aan tafel. Het begint allemaal in je hoofd.


Jouw wil is het allerbelangrijkste

Als ik aan je vraag waarom je wil aankomen, wat is dan het eerste wat in je opkomt? Waarschijnlijk het antwoord ‘omdat ik een X gewicht wil (of moet) wegen’. Helemaal begrijpelijk. Je hebt een doel voor ogen en daar ga je voor. Hartstikke goed! Maar om jouw doel écht te bereiken, moeten we een laagje dieper gaan. Stel jezelf daarom twee vervolgvragen: waarom wil je dit gewicht hebben? En waarom is dat belangrijk voor je?


Door middel van doorvragen kom je erachter wie of wat écht belangrijk voor je is. Je ontdekt welk gedrag je graag wil vertonen en realiseert je dat je een keuze hebt. Jij, en jij alleen, bent degene die bepaalt welke kant je op gaat en welk gedrag je laat zien. Hierdoor wordt jouw intrinsieke motivatie groter en groter waardoor je straks steeds vaker de juiste keuze voor jou maakt.


Het resultaat? Meer grip op je gewicht en dus op je gezondheid, meer zelfkennis én meer zelfvertrouwen. En zeg nou zelf, dat klinkt toch veel aantrekkelijker dan een hoger cijfer op de weegschaal?


Wanneer je grip op je gewicht wil hebben, is het dus van belang om eerst je mindset te veranderen voordat je je voeding gaat aanpassen. Van ‘ik wil aankomen’ naar 'Ik ga lekker in mijn vel zitten'.


Van streefgewicht naar gezond gedrag

Eetgewoontes kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Daarom is goed om bewust te worden van je huidige gewoontes om te zien welke veranderingen je door moet voeren. Iets wat mij heel goed heeft geholpen, is het bijhouden van mijn eetgedrag. Een advies die ik van mijn therapeut kreeg en die ik graag met jou deel.


Een paar weken lang heb ik elke dag bijgehouden wat ik at, wat ik dronk en een kort overzicht van wat ik die dag allemaal had gedaan. Ik vulde het aan met hoe ik mij voelde. En dat laatste is heel waardevol. Het stelt je namelijk in staat om te ontdekken welke situaties, mensen, gedachten en emoties effect hebben op je eetgedrag. Ga je minder of meer eten bij stress en verveling? Eet je alleen meer of minder dan wanneer je met anderen bent? Zodra je de risico’s weet, kan je dingen gaan voorkomen en zijn teleurstellingen buiten de deur te houden.


Door het bijhouden van je eetgedrag, ga je patronen ontdekken en leer je wat lastige situaties zijn. Voor mij zijn dat stress situaties. Op het moment dat ik een vol hoofd heb, mijn emoties de overhand hebben en ik stress ervaar, verdwijnt mijn eetlust als sneeuw voor de zon. Ik ervaar geen hongergevoel meer en vergeet dan ook simpelweg te eten. Met als gevolg dat ik 's avonds in bed kan liggen en denk 'Oh sh**t, ik heb eigenlijk alleen ontbeten vandaag '.


Om lastige situaties en schuldgevoelens te voorkomen, kan het helpen om te werken met een als-dan plan.


Als ik..... dan....

Met een als-dan plan beslis je van tevoren hoe je omgaat met bepaalde situaties. Het is jouw plan van aanpak om gezonde keuzes te blijven maken. Welke verleidingen er ook op je pad komen. Hoe duidelijker de als-dan, hoe makkelijker het is. Je volgt in feite gewoon je eigen script.


Laat ik als voorbeeld mijn eigen situatie nemen. Bij drukke dagen kan het dus zomaar gebeuren dat ik vergeet te eten. Mijn als-dan plan is dan als volgt:

  • Als ik een drukke (werk)week aan zie komen, dan ga ik voorafgaand aan die week mijn maaltijden voorbereiden door middel van mealpreppen. Zo hoef ik niet meer na te denken over eten en staat alles klaar voor het moment dat het nodig is.

  • Als ik een drukke dag heb, dan zet ik een alarm in mijn telefoon die mij waarschuwt om te lunchen, dat ik een tussendoortje moet nemen en dat het tijd is om mijn avondeten te eten. Een praktische reminder die wonderbaarlijk goed helpt.


Kans is groot dat je meerdere lastige situaties op kan noemen. Pak in dat geval één situatie per keer en pas als je nieuwe gewoonte is ingesleten, ga je met de volgende aan de slag. Het is niet mogelijk om twintig ballen tegelijkertijd in de lucht te houden. Probeer dat dan ook niet en ga stap voor stap aan het werk.


Je doet het voor jezelf en voor jou alleen. En dat is oké!

Is het echt zo simpel? Ja. Het kan zo simpel zijn. Maar daarvoor moet je wel eerlijk zijn. Niet naar mij, je partner of je buurvrouw. Eerlijk zijn naar jezelf. Hoe eerlijker je bent, hoe meer je er in het vervolg aan hebt. En dat is allesbehalve simpel.


Je gaat dingen van jezelf tegenkomen die geen schoonheidsprijs verdienen. 'Doe ik dit echt? Denk ik zo?!' Ja. En dat is oké!! Het is oké als je een dag heel veel hebt gegeten. Of juist heel weinig. Of als je de meeste dagen gezond hebt gegeten maar er zaten ook ongezonde dagen tussen. Je bent goed zoals je bent. En als je dat gaat inzien, dan krijg je de grip op je gewicht die jij voor ogen hebt. Beloofd!



Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page