Al een hele lange tijd is ‘comfort food’ een scheldwoord in de keuken. ‘Gezond’ is de norm: gevarieerd, caloriearm en met alle macro’s. Smaken? Bijzaak. Wie zeurt over niet lekker, moet zich niet zo aanstellen. Het is goed voor je. Punt. How the times have changed.
Sinds de Amerikaanse diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch in 1995 Intuïtief Eten introduceerden, willen veel vrouwen never nooit meer terug naar het bolwerk van eetregels en kort-door-de-bocht adviezen. Naar knellende broeken, snijdende bh bandjes en openspringende knopen van je lievelingsblouse. Hét bewijs dat wij onszelf constant confronteren met de gedachte dat we maat 36 moeten hebben om er goed uit te zien, ook al is dat niet onze natuurlijke maat. ‘Pas als ik deze broek weer pas, ben ik goed bezig’. Tel daar de fronsende voorhoofden wanneer je geen voedingsupplementen slikt bij op en we hebben het leven in de dieetcultuur in zes zinnen samen weten te vatten. Wat maakt Intuïtief Eten zo anders?
Drama aan het aanrecht
Dankzij de dieetcultuur wordt het hebben van een slank lichaam gezien als dé maatstaf voor een gezond en gelukkig leven. En iedereen die dat niet is? Die mag calorieën tellen totdat ze een ons wegen. Het hoge dramagehalte zit hem vooral in de eetregels. Diëten zitten vol welles’en en nietes’en - geen van alle 100% wetenschappelijk onderbouwd. Maar wél regels waarmee je in eerste instantie van resultaat naar resultaat zweeft. In het begin verlies je vooral vocht, waarna de vetverbranding op gang komt en je streefgewicht in beeld verschijnt. Yes, het dieet lijkt voor je te werken.
De medaille heeft ook een andere kant. Je moet namelijk stevig in je schoenen staan, wil je dit gewicht lang vast kunnen houden. Niet alleen omdat jouw lijf de voorkeur geeft aan een heel ander gewicht en dus zodra je stopt met diëten als een malle gaat hamsteren. Maar met elk dieet past je lichaam zich aan en leert het overleven. Hierdoor wordt het fysiek gezien steeds lastiger om af te vallen. De roes van resultaat blijft uit, mentaal gezien voel je je al snel een mislukkeling. En dat terwijl je er fysiek gezien niks aan kan doen, gewoon een fysiologisch en hormonaal dingetje.
Gelukkig hebben diëten nog meer drama voor ons in petto. Door het uitsluiten van voedingsstoffen en/of voedingsgroepen, heb je binnen mum van tijd een tekort aan je broek hangen. Of dat nou in macro’s zit of in vitaminen en mineralen; elk tekort heeft nadelig effect op jouw algemene gezondheid. Je gewicht mag dan misschien wel in aanzien stijgen, je gezondheid gaat met rasse schreden achteruit.
Eetbare gezondheid
En dan zijn daar dus Evelyn Tribole en Elyse Resch die met hun benadering het hele dieetdenken in één keer aan de kant schuiven. Puur op basis van gevoel en intuïtie de keuken in. Met onvoorwaardelijke eetkeuze.
Intuïtief Eten is voeding innemen die simpelweg goed voelt, waar je van kan genieten en waarmee je jezelf bent in plaats van volger nummer negenduizendzestig. Eetbaar, en daarom om van te smullen.
Volgens Tribole en Resch is een gezonde eter iemand die een gezonde relatie met eten heeft. Eetkeuzes veroorzaken geen gevoel en weerspiegelen ook niet wie je bent als persoon. Je ziet eten als normaal en precies zoals het bedoeld is. In plaats van eten en drinken op het ‘juiste moment’, kom jij in actie op het moment dat je honger of dorst voelt en stop je bij het teken van verzadiging. Met als gevolg dat alle stress rondom het nemen van een hap als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Natuurlijk zorgt Intuïtief Eten ook voor een vleugje dramatiek. Want altijd alles mogen eten, dat is vragen om moeilijkheden. Niet verwonderlijk als deze gedachte nu ook bij jou opkomt. Dat had ik ook! We brengen immers gemiddeld zo’n 12 uur per dag door in een wereld vol overtuigingen en hebben geleerd dat een rem op eten de enige manier is om gezond te blijven.
Vrijheid, maar wel stapje voor stapje
Als je jezelf iets ontzegd, begin je ernaar te verlangen. Dat is niks geks. Gewoon een teken dat je mens bent. En we zijn nou eenmaal wezens met behoeften en verlangens. Deze verlangens kan je lang onderdrukken. Dagen, weken en zelfs jaren. Totdat er iets gebeurt. Een gebeurtenis, emotie, situatie, gedachte - het leven kent ups en downs. Laat het maar aan je hersenen over om op het moment dat het even tegenzit, het balletje van ‘eentje kan geen kwaad’-gedachte op te gooien. Je eet het, voelt je schuldig, je zelfvertrouwen neemt af en…zie je al wat er gebeurt?
Toegegeven, het is absoluut spannend om eetregels los te laten. We zouden onszelf niet zijn als we het niet allemaal zouden willen. En wel nu. Maar Intuïtief Eten doe je niet zomaar tussen de soep en de patat door. Het geeft je vrijheid, maar wel stapje voor stapje.
Een belangrijk toverwoord bij Intuïtief Eten is vertrouwen. Je lijf is superslim en gemaakt voor één ding: zorgen voor jou. Door naar je lichaam te luisteren, geef je het de kans om dat weer te doen. Je hoeft niet perfect te eten om gezond te zijn. Je wordt niet ongezond van een extra tussendoortje, een enkele maaltijd of een ander eetmoment. Ook ontwikkel je niet plotseling een tekort aan voedingsstoffen als er minder variatie op het menu staat deze week.Je komt niet aan van een middagje bankhangen. Het gaat erom wat je consequent een langere periode eet en doet. Perfectie bestaat godzijdank niet, dus kijk vooral naar welzijn en vertrouw op je eigen lijf.
Eetbaar versus drama dus, de keuze is aan jou.
Comments