top of page

Is gezond eten een lifestyle of gewoon boerenverstand?

Laatst kreeg ik de vraag of ik er ook ‘zo eentje' ben. Ik deed mee aan groepsles in de sportschool en mijn buddy van die les was op zoek naar een lifestylecoach. Gezien mijn achtergrond als voedingsdeskundige en personal trainer, had zij de optelsom van 1 en 1 = 2 al snel gemaakt. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat ik eigenlijk geen flauw benul heb wat het hebben van een lifestyle eigenlijk écht is.

De rest van Nederland geloof ik wel. Iedereen in ons land is heerlijk aan het lifestylen geslagen. Er zijn lifestylemagazines, lifestylebeurzen, lifestyletelevisieprogramma’s en houd op over de honderd Linkedin updates van de immer positieve lifestyler. Dat dit niet de officiële functietitel is, weet ik, maar het bekt wel lekkerder dan lifestylecoach, vind je niet?


Kort gesprekje met ChatGPT en ik krijg de volgende definitie: “Lifestyle verwijst naar de manier waarop iemand leeft, inclusief hun gewoonten, voorkeuren, gedrag en dagelijkse keuzes. Het omvat eetgewoonten, kledingstijl, vrijetijdsbesteding, sociale interacties, waarden, normen en zelfs werk.” Een diepere duik in de zoekresultaten brengt mij nog bij de uitspraak dat iedereen lifestyle heeft, want iedereen heeft een manier van leven. “Lifestyle suggereert een subcultuur waar men bewust voor kiest en waar je je identiteit aan kan meten.


Als je het zo leest, is lifestyle in feite dus een vorm van zelfexpressie. Klasse! Laten zien wie je bent.  Niet alleen vind ik het heel knap als je dat kan en doet, maar ik vind het ook moedig. Ik durf het op mijn 35ste nog steeds niet altijd te doen. Dus jeeej, laten we lekker blijven lifestylen met z’n allen. Alleen wel met een kleine ‘maaar…’


Voeding is geen kwestie van 'uitstralen wie je bent’

Voor mij voelt het erg vreemd om eetgewoonten onder het kopje ‘lifestyle’ te plaatsen. Als je elke dag 250 gram groenten en fruit eet, heb je dan goed ‘ge-lifestyled’ of eet je gewoon netjes volgens de schijf van vijf? Of als je leeft met overgewicht of obesitas, kies je dan voor een risicovolle lifestyle of spelen er psychische factoren mee? En is het hebben van een eetprobleem een lifestyle of ben je grip aan het verliezen door een ingrijpende ziekte?


Ondergewicht, overgewicht, obesitas — dit zijn geen modeverschijnselen, en een eetstoornis is geen trend waar je zomaar in en uit kunt stappen. Ze zijn vaak het resultaat van complexe factoren en gaan dieper dan je identiteit: het gaat om fundamentele gezondheid. Zowel fysiek als mentaal. En daar is weinig frivools aan. 


Zelfde geldt voor gezond eten. Het klinkt zo simpel, gewoon gezond eten, maar voor veel mensen speelt er meer mee. De omstandigheden waarin iemand leeft — toegang tot vers voedsel, tijd en ruimte om te koken, kennis over voeding — bepalen vaak hoe iemand eet.  Geen kwestie van 'lifestylen', maar van je best doen met wat je hebt.


Dus, is gezond eten nu een lifestyle of gewoon boerenverstand?

Als ik alles op een rij zet, zou ik zeggen dat het antwoord veel genuanceerder is dan simpelweg 'ja' of 'nee'. Natuurlijk, er zijn mensen die gezond eten als onderdeel van hun zelfexpressie of identiteit zien (#havermelkcappuccino), maar voor velen is gezond eten niet altijd een bewuste, trendy keuze. Het is vaak een uitdaging, een voortdurende zoektocht naar balans, beïnvloed door factoren buiten je controle.


Uiteindelijk is gezond eten geen luxe die je aan je identiteit toevoegt, maar een basisbehoefte. En of je nu eet vanuit boerenverstand of met een lifestyle in gedachten, laten we erkennen dat het soms gewoon moeilijk is. Laten we meer begrip hebben voor de uitdagingen die sommigen van ons hierin tegenkomen. Gezond leven is geen modeverschijnsel, het is een continu streven naar welzijn, zowel fysiek als mentaal — en dat vraagt soms meer dan enkel een 'lifestyle'.

Comments


bottom of page