top of page

Mag het ook een kilootje meer zijn?

Aankomen in gewicht. Oei, een gevoelig onderwerp. En toch iets waar ik eens iets over wil schrijven. Want er valt mij wat op.

Wellicht herken je dit wel: je komt iemand tegen die je al een tijdje niet hebt gezien en je ziet dat diegene flink is afgevallen. Grote kans dat je ‘Wat knap!' geroepen hebt. Klopt toch? Wanneer ik vol trots zeg dat ik eindelijk een kilo ben aangekomen, dan komen er negen van de tien keer hele andere reacties naar boven: "Hier, neem nog maar een beetje. Je moet er nog van groeien”, “Dat is ideaal, dan kan je gewoon alles eten” of “Oooohh maar je mag wel wat van mij hebben hoor”.


Waarom juichen we voor de ene prestatie maar maken we de andere gauw een kopje kleiner? De prestatie is even knap. Toch is afvallen heel normaal. Aankomen lijkt wel taboe.


Waar is het juiste advies?

We leven in een wereld dat gedomineerd wordt door dieetrages. Magische beloftes, strenge restricties en snelle resultaten. De stem van de dieetcultuur klinkt luid en duidelijk: dun zijn is goed en afvallen is de sleutel. Pas als je maatje 34 of 36 hebt, zou je gezond en gelukkig zijn.


Het is dan ook niet gek dat er een enorme hoeveelheid afvaldiëten binnen onze maatschappij rondzwerft. Allemaal manieren om de kilo’s er (snel) van af te laten vliegen. Ga je echter op zoek naar een advies om aan te komen, nou dan kom je al gauw van een koude kermis thuis.


Het aanbod aan voedingsprogramma's is niet alleen meer dan gehalveerd, veel voedingsadviezen zitten vol met energiedichte maaltijden, suikerbommen en weight gainers als tussendoortje. Ik zeg niet dat deze middelen niet kunnen werken. Absoluut niet zelfs. Maar als je op een duurzame manier aan wil komen, dan zit je op de verkeerde weg.


Oplossing of de juiste aanpak

Theoretisch gezien is gewichtscontrole vrij simpel: wanneer je meer eet dan dat je verbrandt, neemt je gewicht toe. Wanneer je meer verbrand dan dat je eet, neemt je gewicht af. In de praktijk ligt het een stuk moeilijker. Tuurlijk zal het dagelijks eten van weight gainers helpen om aan te komen, daar zijn ze tenslotte voor gemaakt. Het is een oplossing, maar nooit uitsluitend de juiste aanpak.


En daar noem ik iets belangrijks. Oplossing versus aanpak. Strubbelingen met gewicht hebben namelijk altijd een oorzaak. Er is een reden waarom je eet of niet eet, Waarom je aankomt of afvalt. Of juist niet. Bij de een ligt de oorzaak mentaal, bij de ander is het fysiek en soms is het een combinatie van allebei.


Het eten volgens richtlijnen en eetregels is puur symptoombestrijding. Het is een tijdelijke ondersteuning van je wens naar controle en grip. Het vult aan, maar lost de oorzaak niet op. Schijncontrole dus. Je denkt het juiste te doen, maar dat het stiekem ten koste gaat van je gezondheid? Daar hoor je weinig over. 


Laten we elkaar weer wat meer helpen

Ons gewicht ligt onder een vergrootglas. Daar kunnen we de dieetindustrie voor bedanken, maar we moeten het vingertje ook wel naar onszelf wijzen. Want onze mening over iemands gewicht delen we gratis en voor niks met elkaar. Positief en negatief. De vraag of deze mening klopt en welk effect het heeft, wordt echter nooit gesteld. 


Laten we elkaar dus wat meer helpen. Kom niet in de verleiding om resultaten te bagatelliseren en elke kilo als een prestatie te zien. Gewicht is een gegeven, maar geen belangrijke. Daarom hebben opmerkingen over gewicht en formaat weinig zin, complimenten over gedrag en persoonlijkheid doen veel meer.




Voedingsbegeleiding: waarom ik het anders doe

Pas toen ik in 2020 met de opleiding voedingsleer begon, ontdekte ik hoe voeding écht in elkaar zit en welk effect het heeft. Ik geloof niet in diëten. Voor ieder mens geldt een andere definitie van gezondheid. In plaats van kijken naar regels en cijfers, kijk ik naar persoonlijke gezondheid. Want wat voor mij gezond is, kan voor jou anders zijn.


Het draait allemaal om luisteren naar je lijf en kiezen met helder verstand. Of op z’n minst met ze samenwerken als een team. Wil jij ook meer rust in je hoofd en eten op een manier waar je je wél goed bij voelt? Kijk dan eens naar de voedingstrajecten van Dertien.





Comments


bottom of page