top of page

Sportschoolangst bestaat!

Waar de een niet kan wachten om weer aan de haal te gaan met gewichten, begint de ander al te zweten voordat degene überhaupt een kettlebell in handen heeft. Veel mensen willen sporten maar niet iedereen voelt zich op z'n gemak in een gym. Sportschoolangst komt vaker voor dan je denkt.



In een perfecte wereld zou het moeilijkste van naar de sportschool gaan de training zijn, niet het door de deur naar binnen lopen. Alleen leven we niet in perfectie (godzijdank!) en hebben veel mensen oprecht last van sportschoolangst. Soms is de gedachte aan alle ingewikkelde en onbekende apparatuur een reden voor onrust. Ook het idee dat het gedeelte waar jij je oefeningen wil gaan doen vol is, kan angst veroorzaken. Of het gebruik van de kleedkamer en de hygiëne binnen de gym geeft zenuwen. Maar de meeste mensen maken zich zorgen over wat andere mensen van hen vinden.


De angst voor de gym weerhoudt veel mensen om (weer) te beginnen met sporten

Als je nog nooit eerder in een sportschool hebt getraind, of het is lang geleden, kun je je geïntimideerd voelen. Zullen de anderen fitter zijn dan ik? Zullen mensen me beoordelen? Wat moet ik doen? Ook de komst van social media maakt het er niet makkelijker op. Wat als ze mij filmen terwijl ik oefening compleet verkeerd doe? Zal je zien dat ze het online zetten en ik compleet viral ga!


Hoe meer je over dit soort dingen gaat nadenken, hoe meer je gelijk goed beslagen ten ijs wil komen. Terwijl je ergens ook weet dat wil je beter in iets worden, je het moet uitproberen en oefenen. Die tegenstrijdigheid is een heuse struggle en de angst om 'beginner' te zijn, weerhoudt je om te gaan sporten. Het voornemen om pas te beginnen zodra je fitter of sterker bent, is al snel gemaakt. Maar hoe kom je daar als je niet sport?


Angst of onzekerheid?

Nu hoor ik je denken: 'dat is toch gewoon onzekerheid? Daar kan je wat aan doen'. Hoewel het deels waar is, is het ook vrij kort door de bocht. Tijdens het sporten ben je met je lijf bezig en dat is mega kwetsbaar. Niet gek dus dat onzekerheid soms flink om de hoek komt kijken.


Iedereen is wel eens onzeker. Het betekent dat je twijfelt. Aan je zelfbeeld, aan wat je kunt of aan je eigenwaarde. Onzekerheid is heel normaal want van nature zijn wij mensen erg bezig met vergelijken en competitie. Logisch, want we zijn nou eenmaal sociale wezens. Vanaf kleins af aan willen we erbij horen. Dat levert namelijk aandacht op. Liefde. En zorg. Onzekerheid is een vorm van angst. Het verlamt je waardoor het steeds lastiger wordt om het probleem op te lossen. Het is dan ook niet iets om weg te wuiven of te bagatelliseren. Onzekerheid kan heel hardnekkig zijn.


We zijn vaak geneigd om een steeds negatiever beeld voor onszelf te schetsen. Dat doen we puur uit zelfbescherming. Alleen is het verhaal dat je jezelf vertelt, niet het echte verhaal. Het klopt niet en enige wat het doet, is het kleiner maken van jezelf. Hierdoor wordt jouw zelfbeeld steeds negatiever en je onzekerheid steeds groter.


Zo ook als het gaat om sporten in de sportschool. Je moet je op onbekend terrein begeven en dat is niet prettig. En dus worden de beelden die je in je hoofd hebt steeds groter, wilder en onrealistischer. Met een paar kleine mentale aanpassingen, kan je al snel grote stappen maken!


Het is jij met jezelf

Sporten doe je voor jezelf. Er is een reden waarom jij naar de sportschool wilt gaan. Er is een reden waarom jij aan jezelf wilt werken. Onthoud dat dit voor alle mensen in de gym geldt. Iedereen heeft eigen redenen om te sporten en dat maakt dat de meeste mensen dus vooral op zichzelf gericht zijn.


Als personal trainer en CrossFit coach weet ik dat niemand het gewicht van jouw dumbbell in de gaten houdt. De focus ligt vooral op hun eigen doelen en zorgen. En als ze al kijken (met de nadruk op als!), dan is het vaak puur uit veiligheid. Zodat je niet struikelt over de kettlebell achter je, vast blijft zitten in een elastiek of je jezelf bezeert door loszittende gewichten. Kan ook zijn dat ze tussen hun sets om zich heen kijken maar ondertussen denken ze aan hoeveel reps ze nog moeten doen, welke oefening ze hierna gaan doen en ook het boodschappenlijstje komt voorbij.


Wanneer je merkt dat je toch bezig bent met wat anderen van je vinden, verleg je aandacht dan weer op jezelf en je eigen doel. Je doet dit voor een reden, weet je nog? Focus je op de oefening waar je mee bezig bent, let op je ademhaling en herpak jezelf. Niemand is bezig met jou, het is jij met jijzelf.


Bang om iets fout te doen? Fouten maken is menselijk en we doen het dan ook aan de lopende band. Dat is niet erg, het is juist goed. Dus als iets niet lukt, hoef je niet direct op te geven. Accepteer je 'fout', haal er een les uit voor de volgende keer en laat het daarna los. Voel je nooit dom of ongeschikt. Iedereen is ooit begonnen. Probeer in zo'n situatie ook wat liever voor jezelf te zijn. Er zijn heel veel mensen die de stap om te bewegen niet hebben durven nemen. Wees trots dat jij het wel doet en daarmee laat je al heel veel mensen achter je.


En als laatste: gun jezelf de tijd. Het kan best zijn dat je in het begin even je draai moet vinden maar weet dat het daarna steeds fijner en makkelijker wordt. Beloofd!


Een beetje hulp is altijd fijn. Ervaar jij een bepaalde mate van sportschoolangst? Denk dan eens aan personal training. Het kan je helpen om de eerste stap te zetten en om je zelfvertrouwen terug te krijgen.



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page