'Hier, neem jij dat grote stuk maar. Je kan het hebben '. De persoon die dit tegen mij zegt, staat naast mij en overhandigd mij een stuk taart. Ik ben op een kinderverjaardag en voordat ik er erg in heb, sta ik met een enorm stuk slagroomtaart in mijn hand. Een half lachende Boots (blijkbaar heet het aapje van Dora the Explorer zo) staart mij aan.
Ik kan het hebben. Het is een opmerking die mij altijd tot tien laat tellen. Soms tot twintig. Soms tot honderdtwintig. De persoon die de opmerking maakte, ken ik via gezamenlijke vrienden en de laatste keer dat we elkaar spraken, vertelde ik over Dertien en mijn missie om aankomen net zo gewoon te maken als afvallen. Mijn missie is blijkbaar niet blijven hangen maar dat ik moeite heb om aan te komen, overduidelijk wel.
Het antwoord op de opmerking was trouwens ja, klopt. Ik kon het hebben. Het stuk Dora the Explorer taart paste die dag nog prima in mijn dagelijkse hoeveelheid calorieën. Nou, waar hebben we het dan over, zul je denken. Dat het kan, wil nog niet zeggen dat ik het wil.
De waarheid is genuanceerder
Het gebeurt aan de lopende band, conclusies trekken op basis van wat we zelf zien, weten en doen. Meningen worden gevormd en ongenuanceerde reacties volgen. De vraag is echter of de getrokken conclusies wel kloppen. Want negen van de tien keer ligt de waarheid genuanceerder.
We zijn allemaal mensen. En om dingen te kunnen begrijpen, hebben we de neiging om alles in ideologische hokjes te stoppen. 'Jij bent zo', 'Het werkt zo', 'Het is zo'. Zelfs wanneer er duidelijke redenen zijn die het een en ander verklaren, blijft het fijn om er een label op te plakken. Makkelijker. Verklaarbaar. En dus trekken we veel te veel conclusies op basis van wat we denken, niet op wat we feitelijk weten.
Aankomen is een...piece of cake
(Sorry voor deze veel te makkelijke woordgrap!)
We leven in een wereld die gedomineerd wordt door afvallen. Niet geheel onlogisch want de helft van de Nederlandse volwassenen heeft overgewicht en 14% kampt zelfs met obesitas (Bron: RIVM). Ooit wel eens gehoord van de dieetcultuur? Die bestaat. Sterker nog, we zitten er middenin. Het is een cultuur die draait om het streven naar het slanke gezonde lichaam door middel van diëten en bepaalde eetgewoonten. Advertenties, blogs, podcasts, artikelen en nieuwsitems zadelen ons 24/7 op met het idee dat we alleen gezond en gelukkig kunnen zijn als we aan bepaalde gewichtsnormen voldoen.
Dikke onzin natuurlijk maar afvallen heeft wel onze aandacht. We kennen de verhalen over hoe moeilijk het kan zijn en dus feliciteren we degene die tien kilo is afgevallen. Gevolgd door het compliment 'Wat zie je er goed uit'. Over aankomen is minder bekend. Hier geen complimenten, maar het ideologische hokje dat slanke mensen niks te klagen hebben. Als je aan wil komen in gewicht, dan kan je eten wat wil. Zo simpel is het. De waarheid kan er niet verder vandaan liggen.
Ondergewicht is geen luxeprobleem
Het is een gezondheidsprobleem. Ondergewicht betekent dat je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. In veel gevallen wordt ondergewicht veroorzaakt door aanleg. Van nature heb je een slanke bouw en de aanleg om snel af te vallen. Ook stress kan een boosdoener zijn. Net als medische, fysieke en mentale redenen.
Zo kan het bij prikkelbare darmsyndroom, maaginfecties of bepaalde vormen van kanker, voorkomen dat voedingstoffen niet meer worden opgenomen in het lichaam. Een overactieve schildklier maakt gewichtstoename lastiger omdat het je stofwisseling enorm kan versnellen. Medicijngebruik kan het hongergevoel verminderen waardoor je geen signaal krijgt om te eten. Ook drugsgebruik, hartfalen of een zwangerschap kan de eetlust verminderen waardoor het risico van ondergewicht al snel om de hoek komt kijken.
Te weinig wegen, is dus niet altijd een keuze.
Wees wat liever voor jezelf en voor elkaar
Gelukkig zijn er verschillende gezonde manieren om op gewicht te komen. Maar de eerste stap, en dat is in mijn ogen de meest belangrijke stap, is beeldvorming. Weg met labels, hokjes en stereotypen. Hallo echte wereld! Het is niet oké dat we dagelijks de boodschap krijgen dat we niet goed genoeg zijn.
Ik meld mij af voor een cultuur die je het gevoel geeft dat je..
.. constant meer moet doen om het ideale lichaam te creëren
.. moet uitleggen waarom je bepaalde eetkeuzes maakt en ze vervolgens moet verdedigen
.. niet moet zeuren als je een te laag gewicht hebt
.. of te hoog
.. gewicht bepaalt wie je bent
En ik hoop dat veel mensen met mij gaan meedoen.
Laten we gezamenlijk een einde maken aan de dieetcultuur die gaande is en onze focus verleggen van ideaal gewicht naar gezond gedrag. Doe wat goed is voor jouw lichaam. Je bent goed zoals je bent. Pas als je dat gaat inzien, krijg je het vertrouwen in je lijf terug en de grip op je gewicht die jij voor ogen hebt.
En help elkaar ook wat meer. Kom niet in de verleiding om iemands proces te bagatelliseren maar zie elke aanpassing en elke stap als een mooie prestatie. Opmerkingen hebben weinig zin, complimenten doen veel meer.
Comments