Wat is beter: een voedingspatroon met of zonder koolhydraten? Het korte antwoord: koolhydraten heb je nodig. Het lange antwoord lees je hieronder.
De mythe van koolhydraten
Als je het over koolhydraten hebt, zijn er twee hardnekkige verhalen die rondgaan:
✦ Van koolhydraten krijg je energie
✦ Van koolhydraten word je dik
Het eerste verhaal is volkomen waar. Koolhydraten zijn een van de drie voedingsstoffen die als brandstof voor je lichaam dienen. Net zoals vet en eiwitten dat doen. Koolhydraten leveren als eerste én als snelste de energie waar je lichaam om vraagt. Pen optillen? Koolhydraten. Zappen? Koolhydraten. Sprintje trekken? Koolhydraten. Ook voor het leveren van inspanning zoals fitness en interval training zijn koolhydraten een belangrijke energieleverancier.
Koolhydraten zijn verder de enigste bron van energie voor je hersenen. Noem ze kieskeurig, maar je hersenen kiezen alleen voor de energie afkomstig uit koolhydraten. Dat maakt dat je koolhydraten dus simpelweg hard nodig hebt.
Het tweede verhaal gaat over aankomen door het eten van koolhydraten. Koolhydraten zijn suikers en suiker zorgt voor gewichtstoename. Daar zit een kern van waarheid in, het is wel vrij kort door de bocht.
Hoeveelheid en verbranding bepalen
Laten we bij het begin beginnen. Koolhydraten zijn - naast zetmeel en vezels- inderdaad suikers. Daar moet je niet van schrikken, je lichaam heeft suiker nodig. Niet het suiker dat je in de koffie gooit of in een taartbeslag vindt maar suiker in de vorm van glucose. Deze vorm van suiker komt in je bloed als bloedsuiker en geeft ons lichaam de energie die het nodig heeft. Daarnaast werken, zoals eerder gezegd, je hersenen op glucose en ook voor het functioneren van je rode bloedcellen is deze koolhydraat erg belangrijk.
De toename van gewicht komt (disclaimer: in de meeste gevallen. Er zijn altijd uitzonderingen) doordat je meer eet dan dat je verbruikt. Dit overschot aan energie slaat je lichaam op als vet. Hoe groter de vetopslag, hoe hoger je gewicht wordt. En nu komt het: dit geldt voor alle drie de voedingsstoffen! Koolhydraten zelf zijn dus niet de dikmakers, het is de hoeveelheid die je eet én de verbranding daarna die bepalen of je aankomt of niet.
Dus wat te doen met koolhydraten? Eten!!
Koolhydraten zijn er in vele soorten en maten
Waarschijnlijk heb je al eens van snelle en langzame koolhydraten gehoord. Misschien eet je de ene wel en laat je de andere staan. Of ben je nieuwsgierig naar waar het verschil eigenlijk in zit. Komt 't:
Snelle koolhydraten verdienen hun naam aan het feit dat deze vorm van de voedingsstof snel door je lichaam wordt opgenomen. De vertering gebeurt in een mum van tijd. Hierdoor zorgen ze voor een laag gevoel van verzadiging waardoor je al snel meer eet dan je lichaam eigenlijk nodig heeft. Langzame koolhydraten zitten complexer in elkaar waardoor het een stuk langer duurt voordat je lichaam ze verteerd heeft. Met als gevolg dat je langer ‘vol’ zit en dus minder snel een volgende lading voedsel naar binnen stopt.
Als je in het rijtje van langzame koolhydraten kijkt, zie je waarschijnlijk een product die je niet had verwacht. Groenten! Iets wat veel mensen niet weten, maar ook deze voedingsmiddelen vallen onder het kopje koolhydraten. De een heeft een grote voorraad koolhydraten dan de ander. Groenten met veel koolhydraten zijn bijvoorbeeld zoete aardappel, mais, pompoen, pastinaak en aardpeer. In broccoli, courgette, aubergine, bloemkool, komkommer, tomaat, paprika, alle soorten sla en kool, spinazie, champignons, paksoi, venkel en witlof, is de voedingsstof in een mindere mate aanwezig maar net zo belangrijk voor je gezondheid.
Zoals je merkt, koolhydraten mogen wat mij betreft niet ontbreken in de keuken. Het is een voedingsstof die je lichaam hard nodig heeft én het zit in producten die je voor heerlijke maaltijden kan gebruiken. Ontzeg jezelf dus niks, je lichaam zal je dankbaar zijn.
Comentarios